מהי קופת גמל?
קופת גמל היא אחד מכלי החיסכון לטווח ארוך המיועדים לאנשים שברצונם להרוויח תשואה מכספי הפנסיה שלהם. מגוון קופות הגמל הקיים בשוק רחב מאד והן מסופקות על ידי בתי השקעות רבים. לקופות הגמל השונות ישנן הרכבי השקעות שונים, כאשר בכל הרכב השקעות ישנה רמת חשיפה שונה למוצרי ההשקעה שהוא מכיל. בשנים האחרונות בוצעה בישראל רפורמה בתחום קופות הגמל ונרשמו מספר שינויים חשובים: דמי הניהול ירדו בשיעור ניכר והם עומדים כיום על 0.8%-1.2%. קופות גמל לעצמאיים מעניקות לבעליהן הטבת מס בשיעור של כ-35%.
השינוי השלישי והמשמעותי ביותר מבין השלושה הוא שלא ניתן למשוך כספים שהופקדו לקופות גמל החל מינואר 2008 אלא אך ורק לאחר גיל הפרישה. אם בעלי הקופה נפטר, יורשיו זכאים למשוך את כספי הקופה במלואם או להמשיך להשתמש בקופה למטרות חיסכון.
קופות הגמל בישראל
בענף קופות הגמל בישראל מתחרות עשרות חברות ומתוכן כ-10 חברות ענק השולטות ברוב נכסי ההון של השוק. קופות הגמל נחלקות למספר קטגוריות כגון "כללי", "מניות", "אג"ח", "מדד", "מט"ח", "שקלי" ותתי-קטגוריות נוספים. לכל הרכב השקעות ישנה רמת חשיפה לשלושה מרכיבים: מניות, מט"ח, וחו"ל. רמת החשיפה לכל מוצר השקעה נעה בין 0% ל-100%.
תשואות מתחילת 2013
את ענף קופות הגמל מובילה בגאון חברת כלל ביטוח ששתי קופות גמל שונות שלה ניצבות במקומות הראשונים בדירוג התשואות מתחילת השנה. כלל ביטוח היא חברת הביטוח השנייה בגודלה בישראל ושווי נכסיה הוא כ-29 מיליארד שקלים. את המקום הראשון תפסה כלל תמר מניות, שרשמה 17.44% ובמקום השני כלל גמל מניות שרשמה 16.23%. המקום השלישי שייך לקופת הגמל פסגות גדיש מניות שהניבה תשואה של 15% מתחילת השנה, ובמקום הרביעי התמקמה הפניקס תגמולים ופיצויים-מנייתי עם 14.94%. הפניקס היא חברת הביטוח השלישית בגודלה בישראל וברשותה נכסים בשווי 20 מיליארד שקלים.
השנה של קופות הגמל המנייתיות
כפי שניתן לראות, קופות הגמל הרווחיות ביותר מתחילת השנה הן כולן קופות גמל בעלות רמת חשיפה גבוהה למניות. ההצלחה המרשימה של הבורסות מתחילת השנה סחפה עמה את קופות הגמל שמבוססות על מניות ויצרה פער רב בינן ובין יתר קופות הגמל. לשם השוואה, קופת הגמל בעלת הסיווג "כללי" שהניבה את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה היא קופת הגמל אנליסט גמל כללי ב' עם 11.81%, כ-5% מתחת לקופות הגמל המובילות המסווגות תחת "מניות".
תשואות מצטברת ב-3 השנים האחרונות
כאשר בוחנים את התשואה המצטברת של קופות הגמל ב-3 השנים האחרונות מתגלה תמונה שונה בתכלית. אמנם, בארבעת המקומות הראשונים נמצאות קופות גמל בעלות סיווג "מניות" אך בכל יתר המקומות הראשונים מופיעות קופות הגמל הסולידיות יותר, בעלות הסיווג "כללי". הראשונה ברשימה היא אנליסט גמל מניות חו"ל עם 39% בשלוש השנים האחרונות, אחריה אלטשולר שחם גמל מנייתי עם 31.68%, להיט מניות עם 31.5% וילין לפידות עם 28.32%. את מקומות 5 ו-6, השייכות כאמור לקופות הגמל הכלליות, כבשה אלטשולר שחם עם 27.3% לגמל גולד ו-27.05 לגמל כללי.
לנתונים המתייחסים לטווח זמן ארוך יותר, של 3 או 5 שנים עשויים ללמד על התנהלותם של בתי ההשקעות לאורך זמן ועל מידת יציבותן של קופות הגמל מפני זעזועים כלכליים. יועצי השקעות נוטים לייחס לנתונים הרב-תקופתיים חשיבות גדולה יותר מאלו המתייחסים למספר חודשים אחרונים, בייחוד בכל הקשור לכלי חיסכון לטווח ארוך כמו קופות גמל.
בחירת קופת גמל
קופות גמל הן כלי חיסכון לטווח ארוך ועל כן יש להקדיש מחשבה וזמן לשם בחירת קופת הגמל המועדפת. כפי שציינו, שיעורי התשואה המצטברים לאורך זמן, כמו תשואה ל-3 או 5 שנים, עשויים ללמד על מידת הרווחיות של הקופות ועל יציבותן בטווח הארוך. שיעורי תשואה אלה מהווים גם מדד לבחינת איכות ניהול הכספים של בית ההשקעות. בנוסף, יש לוודא שגובה דמי הניהול המוצע על ידי מנהלי הקופה הוא סביר. קל מאד להשפיע על גובה דמי הניהול ויש לכך השלכות כספיות אדירות בטווח הארוך, משום שהפחתת דמי הניהול בחלק אחוז כלשהו תעלה ברבות השנים את גובה החיסכון המצטבר במאות ואלפי שקלים. לכן, חשוב להתמקח מול מנהלי הקופה.