מהו מסחר בבורסה?

מסחר בבורסה הוא תחום מרתק הטומן בחובו הזדמנויות רבות, סיכונים, תהליכים מורכבים, בורסות רבות ואינספור מכשירי השקעה.

כיום, המסחר בבורסה של תל אביב וגם בבורסות אחרות בעולם הינו נגיש יותר מבעבר ואנשים רבים מחפשים דרכים והזדמנויות למסחר. ישנן מגוון דרכים לסחור בבורסה, החל מהדרכים "הסטנדרטיות" יחסית כמו דרך הבנק ועד דרכים יותר מתקדמות כביכול של מסחר עצמאי דרך פלטפורמות מסחר למיניהן.

באופן עקרוני, כמעט כלל אזרחי ישראל מושקעים בבורסה בצורה זו או אחרת, מי באמצעות תיקי השקעות פרטיים עם אחזקות והשקעות ישירות בניירות ערך שונים ומי באמצעות תיקי החיסכון המנוהלים על ידי הגופים המוסדיים – כל קופות הגמל, הפנסיות וכן הלאה משקיעות את כספי החוסכים בשוקי ההון.

דרך חברי בורסה  רשומים

מסחר בבורסה של תל אביב, כאשר הוא מבוצע באופן ישיר ולא במודל אינטרנטי של אופציות בינאריות וכדומה, חייב בפועל לעבור דרך אחד מחברי הבורסה הרשומים.

משקיע פרטי לא יכול לסחור ישירות מול הבורסה אלא הוא חייב לבצע את הפעולות באמצעות חבר בורסה שאצלו יש למשקיע חשבון מסחר ניירות ערך. אותם חברי בורסה כוללים את הבנקים וגופים מוסדיים (בתי השקעות, חברות ביטוח למשל).

מסחר בבורסה מחייב קיום חשבון אצל אחד מחברי הבורסה, כאשר הפעולות יכולות להיות מבצעות בפועל על ידי יועץ ההשקעות או מנהל התיקים או על ידי הסוחר עצמו באמצעות פלטפורמה מתאימה – אך תמיד רק דרך חבר בורסה.

מבחינת מסחר בבורסה בחו"ל, גם במקרה זה חייבים לעבוד עם גורם מתווך כלשהו הרשום בבורסה הספציפית ככזה הרשאי לבצע פעולות – אלו נקראים לרוב ברוקרים ויכולים להיות בנקים זרים, בתי השקעות ושאר גופים פיננסיים בינלאומיים.

ניירות ערך בבורסה של תל אביב

ה"בורסה" היא זירת מסחר וירטואלית, הכל מתקיים בבורסה של תל אביב על גבי מחשבים ואין בפועל רצפת מסחר כמו בעבר. עיקר המסחר בבורסה הוא עבור מניות – שטרי בעלות על חלק יחסי בחברות ציבוריות.

אך כמובן שישנם עוד ניירות ערך אחרים שניתן להשקיע בהם, החל באיגרות החוב הקונצרניות (של חברות) והממשלתיות, דרך מק"מים ממשלתיים ומוצרי מדדים (תעודות סל למשל) ועד מכשירי השקעה מורכבים כמו אופציות וחוזים עתידיים.

שני הסוגים האחרונים של מכשירי ההשקעה נקראים נגזרים והם לרוב מיועדים למשקיעים מקצועיים ומתקדמים.

באופן כללי, ניירות ערך שניתן לבצע בהם מסחר בבורסה מחויבים בשקיפות גלפי ציבור המשקיעים – קרי פרסום דו"חות כספיים, תשקיפים, הבאת סעיפים מסוימים לאישור בעלי המניות וכן הלאה.

שעות המסחר בבורסה של תל אביב

באופן כללי, למעט חגים וחופשים, אירועים מיוחדים וניירות ערך הנמצאים ברשימות מסחר "מוגבלות", מסחר בבורסה של תל אביב מתקיים בימים ראשון עד חמישי בין השעות 09:00-16:30. כאשר מעת לעת הנהלת הבורסה משנה את מועדי המסחר – לרוב השינוי הוא בשעת סגירת המסחר.

הפלטפורמות השונות של מסחר בבורסה כיום מאפשרות לקבוע הוראות קנייה ומכירה גם מחוץ לשעות המסחר הישירות בבורסה – למשל הוראות אוטומטיות, הזנת הפקודה בשעות הלילה לביצוע עם הפתיחה וכיוצא באלו, כאשר הפעולה בפועל נעשית כמובן רק במסגרת שעות המסחר.

אפשרויות מסחר ישירות בבורסה המקומית

מסחר בבורסה של תל אביב באופן ישיר (כאשר למשקיע יש תיק השקעות פעיל ולא באופן עקיף דרך חסכונות למשל) יכול כאמור להתקיים בכמה דרכים:

  • בנקים: תיק ההשקעות מנוהל דרך חשבון הבנק ובאמצעות שירותי המסחר של הבנק. עמלות יחסית גבוהות לרוב ושירותי ייעוץ של הבנק.
  • תיק מנוהל – בית השקעות/חברת ניהול תיקים: באפשרות זו את תיק ההשקעות מנהלים אנשי מקצוע מגוף ניהול תיקים חיצוני, עפ"י פרופיל השקעה מובנה וברור ולרוב כאשר הכסף נשאר בחשבון הבנק של הלקוח.
  • מסחר עצמאי דרך חברי בורסה: דרך בתי השקעות, מסחר בבורסה באופן עצמאי ודרך פלטפורמה אינטרנטית / טלפונית. הלקוח מבצע לבד את הפעולות ובעמלות ניהול מופחתות משמעותית.

אתר "קופת חיסכון – פורטל השקעות, קרנות, פנסיה" הוקם במטרה להעניק לגולשים מידע מקיף ואיכותי בכל הנוגע לחיסכון והשקעות. 

תוכן עניינים