פיקדונות וחסכונות הם מוצרים בנקאיים שמטרתם לאפשר השקעה של כסף לטווח קצר או ארוך על בסיס העדפות והנאה מריבית ו/או הצמדה למדד המחירים או למטבע. למעשה, מאז ביטול חוק עידוד החיסכון אין הבדל בין השניים, למעט בתפיסת הציבור.
במילים אחרות: אתה נותן לבנק לשמור לך על הכסף לתקופה של מספר חודשים עד מספר שנים ובתמורה הבנק מציע לך ריבית. בשני המקרים אתה שם כסף ״בצד״ ברמת סיכון נמוכה יחסית. כיוון שהכסף אינו מושקע בניירות ערך, באגרות חוב או במניות שתשואתם עלולה להיפגע, שני המוצרים נחשבים לצורת ההשקעה הבטוחה ביותר הקיימת.
תכנית חיסכון (או פיקדון בהפקדה חודשית) – לא למחפשים רווח מהיר
רוב תכניות החיסכון, כפי שנקראו בעבר, וכיום נקראות פיקדון בהפקדה חודשית, מאפשרות לחסוך סכומים קטנים המופקדים מדי חודש לתקופה מסוימת בעזרת הוראת קבע. חיסכון מסוג זה מאפשר לכל אדם לחסוך לפי יכולתו ובסוף התקופה לקבל את הסכום בתוספת ריבית חזרה.
פעמים רבות סכום ההפקדה החודשי נקבע במעמד פתיחת החיסכון ונשאר קבוע לאורך כל התקופה עד ליום פקיעת החיסכון. הכספים מופקדים לתקופה מוגדרת מראש, ובמקרים מסוימים מתאפשרות נקודות יציאה במהלך התקופה.
היום אפשר למצוא מוצרי חסכון ופיקדון בכל סוגי הריביות: עם וללא הצמדה, ריבית קבועה, פריים ועוד.
ישראלים רבים בוחרים לחסוך עבור ילדיהם את כספי קצבת הילדים המתקבלים מן הביטוח הלאומי, פיקדון מסוג זה הוא אופטימלי עבורם, שכן הוא מאפשר הפקדה חודשית אוטומטית של הסכום והוספת הפקדות מוגדלות לפי רצון החוסך (בימי הולדת, בר או בת מצווה וכולי). כמו כן, ניתן לעצור את ההפקדה (בחודשים שבהם לא מתאפשר להפקיד) ולחדש אותה שוב.
בנק ירושלים מאפשר לך להתחיל פיקדון בהפקדה חודשית לתקופה של 3, 5 או 18 שנים עם אפשרות למשיכת הכסף (כולו או חלקו) בתחנות יציאה לפני תום התקופה. החיסכון מוצע במסלול צמוד למדד, צמוד לדולר ארה"ב או לא צמוד וניתן להפקיד מדי חודש החל מ-100 שקלים ועד 10,000 שקלים. במהלך תקופת החיסכון תוכל לשנות את סכום ההפקדה בהתאם לצרכיך.
פיקדון בהפקדה חד פעמית – אם כבר יש לך סכום כסף ביד
בדומה לחיסכון, פיקדון הוא למעשה סכום כסף המופקד לתקופה שנקבעה מראש וצובר ריבית לתקופה. בשונה מן החיסכון – פיקדון חד פעמי מתאים למי שיש בידו סכום כסף מוגדר ומעוניין לסגור אותו לתקופה מסוימת וליהנות מריבית.
לעיתים לפיקדונות מוגדרות תחנות יציאה המאפשרות לך למשוך את הפיקדון ולקבל את כספך לפי התנאים שהוגדרו מראש. קרן ההשקעה והריבית יכולות להיות שקליות או צמודות למדד המחירים לצרכן או לשער מטבע כלשהו בהתאם להגדרות בעת פתיחת הפיקדון.
סוגי פיקדונות
הבנקים מציעים סוגים שונים של פיקדונות, במטרה לענות על הצרכים המשתנים של כל לקוח ולקוח. בבנק ירושלים ניתן למצוא, בין היתר, את סוגי הפיקדונות הבאים:
פיקדון שקלי מתחדש: המיועד לתקופה של שבוע או חודש, ומתחדש אוטומטית בתנאי הריבית שנקבעו בעת פתיחת הפיקדון. בבנק ירושלים, פיקדונות אלה ישלמו לפחות 80% מריבית בנק ישראל, ריבית גבוהה יחסית לריביות המשולמות במסלולים אלה בבנקים אחרים.
פיקדון ברירת ריבית: פיקדון שמאפשר להרוויח גם בתנאים של חוסר ודאות במשק. זהו פיקדון שקלי המופקד בשני מסלולים בו זמנית – ריבית קבועה ומשתנה, לתקופה מוגדרת מראש. בתום התקופה יחושב המסלול שצבר את הריבית הגבוהה יותר במהלך חיי הפיקדון מבין המסלולים והוא זה שישולם ללקוח.
פיקדון זמין: פיקדון בריבית משתנה, לתקופה בינונית או ארוכה, עם אפשרות יציאה לפני תום התקופה בהתראה של 7, 35 או 60 ימים מראש המאפשרות זמינות מקסימלית לכספי הלקוח תוך קבלת ריבית גבוהה יחסית לתקופה.
פיקדון מתחדש במטבע חוץ: פיקדון במטבע חוץ, בריבית קבועה, לתקופה של שבוע ומעלה, עם אפשרות לחידוש אוטומטי לפי בחירתך לפרק זמן מוגבל
פיקדון מובנה: פיקדון המשלב קרן השקעה מובטחת עם פוטנציאל לתשואות גבוהות יחסית הצמודות למדדים פיננסיים בשוק ההון.