בשנת 2010 החל תהליך הקמת מסלקה פנסיונית לאחר כמה שנות דיונים בנושא. שמה הרשמי של המסלקה הוא "המסלקה לחיסכון לטווח ארוך" והיא מיועדת לשרת את השוק הפנסיוני שכולל את קרנות הפנסיה, קופות הגמל וביטוחי המנהלים.
את הקמתה של מסלקה פנסיונית יזם כמובן משרד האוצר, על ידי האגף לפיקוח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון. בין מקימי ובעלי המסלקה יהיו גם הבנקים הגדולים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות, גופים שעוסקים ישירות בתחום החיסכון לטווח ארוך. לאף גוף אסור להחזיק ביותר מחמישה אחוזי בעלות על אותה מסלקה פנסיונית.
מטרתה של מסלקה פנסיונית
מטרת המסלקה היא לייעל את תחום הפנסיה והחיסכון לטווח ארוך בישראל מבחינת הגופים שמנהלים חסכונות אלו עבור הציבור. מסלקה פנסיונית תספק שירותים להעברת מידע וכן שירותי סליקת כספים לכלל הגופים הקשורים לחיסכון הפנסיוני.
- גופים מוסדיים – חברות ביטוח, בתי השקעות.
- יועצים פנסיוניים – עצמאיים, דרך הבנקים ועוד.
- סוכנים פנסיוניים –סוכני ביטוח.
- מעסיקים במשק.
מסלקה פנסיונית תשיג מטרה זו על ידי ייעול משמעותי של נהלי העבודה הקיימים כיום מבחינת העברת כספים ומידע בין הגופים השונים. המסלקה מספקת למעשה כלי טכנולוגי אחיד ומשותף לכלל הגורמים המעורבים בתחום החיסכון ובכך היא מסדירה את העבודה בתחום. על ידי יישום תהליכים אלו, מסלקה פנסיונית תגביר את שקיפות המידע לגורמים הרלבנטיים וכן תעלה את יכולת ניתוח המידע ואת מהימנותו.
מהמטרות שהוצגו ניתן לעלות כמה שאלות לגבי פעילותה של מסלקה פנסיונית שכזו, בעיקר מבחינת מניעת תחרות בענף, בעיית ריכוזיות יתר בייעוץ ושיווק פנסיוניים ומנהל תקין של הגופים הפועלים בשוק. לכן יחד עם הקמת מסלקה פנסיונית מגיעות שורה של הוראות ותקנות שמטרתן למנוע בעיות כאלו ואחרות בפעילות המסלקה.
אופן ניהול ישיבות הנהלת המסלקה
על מנת להבטיח מנהל תקין וטיפול בנושאים רלבנטיים בלבד של מסלקה פנסיונית שתקום, דירקטוריון המסלקה ואסיפתה הכללית חייבים לדון בנושאים אשר אגף הפיקוח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון ידרוש לכלול אותם.
כמו כן, הגופים המנהלים של המסלקה הפנסיונית חייבים לפעול בתיאום עם הממונה על התחום במשרד האוצר ולשמור על הגדרות פעילות המסלקה.
בנוסף, אסור להנהלת המסלקה או למי מהגופים שמחזיקים באחוזי בעלות עליה לשנות את תקנון המסלקה מבחינת פעילותה או מבנה הבעלות עליה ללא אישור בכתב של הממונה על התחום ממשרד האוצר.
משרות ומינויים במסלקה הפנסיונית
כל מינוי משרה בכירה במסגרת מסלקה פנסיונית חייב באישור של הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, זאת על מנת למנוע מינויים לא תקינים ולא ראויים למסלקה – למשל מינוי נושאי משרה בעלי אינטרסים כלפי מי מהגופים הפועלים בתחום הפנסיוני.
במקרה של התנגדות למינוי כלשהו, יישמעו טיעוניו של נושא המשרה המדובר והמינוי ייבחן בכל הפרמטרים המקצועיים והציבוריים הרלבנטיים. הכוונה היא לדירקטורים, מנהלים, מבקרים פנימיים ושאר משרות בכירות ומשפיעות.
אישור להחלטות של המסלקה הפנסיונית
ישנם מספר נושאים מרכזיים והחלטות משמעותיות שחייבים אישור של הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, הממונה יכול לבטל החלטות מסלקה פנסיונית על סמך טיעונים שונים של פגיעה בתחרות, יצירת ריכוזיות, פגיעה בפעילות המסלקה או כל פגיעה אחרת בציבור או בגופים העוסקים בתחום הפנסיוני.
הקמתה של מסלקה פנסיונית בישראל צריכה בראש ובראשונה לשרת את טובת ציבור החוסכים, ייעול תהליכי העבודה צריך להביא לביצועים ותוצאות טובות יותר של הגופים המנהלים וליתר שקיפות עבור כלל הגופים והציבור בתחום המהותי של חיסכון לגיל פרישה.