השקעות בשוק ההון הן תחום שרבים מאוד נמשכים אליו ופועלים בו, לטובת ניהול כספיהם ויצירת רווחים. למעשה, כל אחד מאיתנו מושקע בצורה זו או אחרת בשוק ההון הישראלי ובשוקי ההון בעולם – מי באופן ישיר דרך תיק השקעות פעיל, מי דרך מנהלי תיקי השקעות מקצועיים וייעודיים ומי דרך החיסכון הפנסיוני וקופות הגמל למשל.
רבים מאלו המתעניינים בהשקה בבורסה ובשוקי ההון, וגם רבים מאלו שכבר פעילים בשווקים עם תיק השקעות, מתלבטים בשאלה מתי כדאי לנהל את התיק ההשקעות לבד ומתי כדאי לקחת מנהל תיק השקעות – ננסה לתת לכך הסברים ותשובות מעשיות.
רמת הידע
השקעה בבורסה ובשוקי ההון מצריכה ידע, בהחלט ידע שאפשר לצבור וללמוד באופן עצמאי ולא חייבים להיות כלכלנים או בוגרי מנהל עסקים כדי להצליח.
לכן אחת השאלות המרכזיות לגבי השאלה המרכזית של המאמר הזה היא מה רמת הידע שלכם והאם אתם מתכוונים להעמיק וללמוד את השווקים והמסחר? למי שרמת הידע שלו נמוכה מאוד והוא אינו רואה עצמו משקיע בלימוד השווקים והיבטי המסחר, יכול מאוד להיות שעדיף להעביר את ניהול תיק ההשקעות לגורם מקצועי לניהול תיקים ותמורת דמי הניהול הרלוונטיים.
אנשים שמאוד מתעניינים בשווקים ובמסחר ורוצים ללמוד בעצמם, יכולים לנהל לבדם את תיק ההשקעות וכל הזמן לצבור ידע וניסיון. באופן דומה, סוחרי יום וסוחרים לטווח קצר מאוד צריכים לנהל את תיק ההשקעות לבד ואילו סוחרים לטווח ארוך יכולים גם לשים את הכסף לניהול של מנהל השקעות כזה או אחר.
גודל תיק ההשקעות
מרבית האנשים מנהלים את תיק ההשקעות שלהם באמצעות הבנק ומבצעים פעולות על בסיס ייעוץ של יועצי ההשקעות בבנקים. אך בהקשר להתלבטות איך לנהל את תיק ההשקעות ודרך מי, יש לקחת בחשבון את גודל התיק.
מנהלי השקעות חיצוניים – בתי השקעות למשל – לרוב לוקחים תיקים רק בסדרי גודל מסוימים. כך שאם מדובר על תיק השקעות של כמה עשרות אלפי שקלים, יכול להיות שעדיף לנהל אותו לבד, תיקים גדולים יותר יכולים להתאים לניהול דרך מנהל תיקים.
מבנה עלויות
עבור חוסכים המכירים את השווקים באופן יחסי ומעוניינים לחסוך כמה שיותר על ניהול תיק ההשקעות שלהם, ניהול עצמאי הוא הדרך הרלבנטית כנראה.
בצורה כזו לא משלמים את דמי הניהול לבית ההשקעות או מנהל התיקים ויכולים לחסוך עלות זו – כאשר במקרה של תשואות חיוביות כבמן שהחיסכון הזה מתרגם ליותר רווח שנשאר בכיס.
בנוסף, למי שמחפש לחסוך עלויות בניהול תיק ההשקעות, ראוי לבחון ניהול המסחר באופן עצמאי לחלוטין דרך בתי השקעות שהם חברי בורסה – ולא דרך הבנק. כך ניתן לחסוך את מרבית עמלות תיק ניירות הערך ולשלם עמלות מסחר נמוכות מאוד.
סגנון ההשקעה
עבור משקיעים שבעיקר רוצים לעקוב אחר השווקים ולא להשקיע בניירות ערך פרטניים, עדיף לנהל לבד את התיק, אולי דרך תעודות סל או קרנות מחקות.
משקיעים שרוצים להכות את המדדים ולייצר תשואה עודפת משמעותית יכולים לנהל באופן פעיל את התיק לבדם או להעביר את הכסף לחברת ניהול תיקים.
רמת המעורבות
בדומה לרמת הידע, אם אתם משקיעים מאוד מעורבים שכל הזמן רוצים לראות את התיק, את השווקים ולבצע שינויים בהתאם – כנראה שעדיף שתנהלו לבד את תיק ההשקעות שלכם. עבור משקיעים שרוצים לעבוד יותר במודל של "שגר ושכח", לשים את הכסף ולתת לו לעבוד בלי יותר מדי התעסקות, אז מנהל תיק השקעות יכול בהחלט להיות אפשרות רלבנטית ויעילה.
מנהלי התיקים מבצעים את פעולות המסחר ואת ניהול התיק בפועל, בשקיפות מלאה ותוך הסתמכות על פרופיל הלקוח הנבנה מראש מבחינת רמת סיכון, אפיקי השקעה וכיוצא באלו.
היבטים נוספים שיש להתחשב בהם כוללים למשל את טווח זמן השקעה של התיק, המטרות של הכסף, רמת הסיכון והתנודתיות שאתם בתור משקיעים מוכנים לראות בתיק וכן אפיקי השקעה מיוחדים כגון מט"ח, אופציות, מסחר בחו"ל וכן הלאה.
חשוב לבחון תשואות של מנהלי תיקים זמן ארוך יחסית אחורה, להשוות עלויות מסחר ולבחור בקפידה מנהל תיקים במקרה בו בוחרים באפשרות זו.