ייתכן שזה עבר מתחת לרדאר שלכם כשזה פורסם לפני מספר שנים, כי חשבתם שזה לא ממש נוגע אליכם ובכל זאת, המאורע המדובר – ההצטרפות של ישראל להסדר הבינלאומי של רישום סימני מסחר (כחלק מ"פרוטוקול מדריד") – הוא בבחינת חדשות חשובות מאד עבור יזמים ואנשים שחושבים לרשום פטנטים.
עם הכניסה של ההסדר לתוקף בישראל, בחודש ספמטבר 2010, השתנו חוקי המשחק בתחום, שגם כך הופך להיות גלובלי יותר משנה לשנה. השינוי הביא לכך שהישראלים יכלו לבצע הגשה של בקשה של רישום סימן המסחר הבינלאומי, ולצד זה גם לתבוע הגנה של הסימן במדינות שונות, על פי סימן המסחר הישראלי.
המשמעויות (הכלכליות) מבחינת היזמים הישראלים
השינוי שתואר כאן משמעותי מאד עבור אוכלוסיית היזמים הדי גדולה של מדינת ישראל. הוא מביא לכך שעלויות הרישום של סימני מסחר וההגנה עליהם הופכות לנמוכות פי כמה ביחס לעבר. הסיבה העיקרית לכך היא שהרישום מונע מאותם אנשים את הצורך ליצור קשר עם עורך דין מקומי בכל אחת מהמדינות שרוצים להביא לכך שהמוצר יהיה מוגן בהן, יצירת קשר שכידוע כרוכה בלא מעט מאמצים וכספים.
ההערכה היא שהצעד מאפשר חיסכון של מאות דולרים לכל מדינה רלוונטית, סכום שתופח לכן למימדי ענק במקרה של פטנטים שאמורים להיות מופצים (ומוגנים) בעשרות או אפילו מאות מדינות. זוהי הוזלה של עשרות אחוזים, שאמנם נראית כ"כסף קטן" ברמת המאקרו אך עשויה להשפיע בצורה דרסטית על כל יזם או יוצר פטנטית, או אפילו למנוע הגבלה של הפעילות שלו עקב אותם שיקולים כלכליים.
פרוטוקול מדריד כולל בתוכו עשרות רבות של מדינות, כולל השמות הכלכליים ה"חזקים" ביותר בזירה הבינלאומית. כלל האצבע כאן הוא שככל שמבצעים את הרישום במספר גדול יותר של מדינות – מה שמומלץ לעשות ביחס ללא מעט פיתוחים – כך שינוי חוקי המשחק הופך למשמעותי יותר.
כך התמונה נעשית יותר נוחה
לא צריך היות מומחה לסימני מסחר ופטנטים כדי לדעת שמדובר בתהליך ארוך ומורכב. מכאן, שכל פעולה שנעשית על מנת לפשט את התהליך צפויה להתקבל בברכה. באמצעות הרישום הבינלאומי התמונה אכן הופכת לפשוטה מעט יותר, כאשר החברות לא צריכות לרדת לרזולוציות של רישום פר מדינה, אלא בעיקר להתעסק בתיק הספציפי שלה של סימני מסחר, בו סביר להניח שהיא תהיה בקיאה יותר. יש בכך חיסכון לא מבוטל בזמן, במאמצים וגם בכספים, מעבר לחיסכון הישיר אותו הזכרנו מעלה.
הפיכת התהליכים למופשטים עשויה להביא לכך שלחברה המפתחת את הפטנט יהיו הכלים לספק לו הגנה ראויה. לא מעט חברות היו רואות את המים העמוקים של עלויות רישום סימני המסחר הנפרדים, והטיפול המייגע בכל מדינה ומדינה, ומצמצמות עקב החשש הזה את המאמצים שהן מבצעות במטרה לספק הגנה לאותו מותג. מיותר לציין מהן ההשלכות של סימן מסחר שההגנה עליו אינה נאותה, כאשר הנזק הכלכלי כתוצאה מכך עשוי להסתכם בהון עתק.
מומחים לתחום מציינים פלוס נוסף של הרישום הבינלאומי, והוא הפתח שהוא מציע להימנע מהסתבכות במחלוקות משפטיות לא פשוטות, שבהחלט נפוצות בתחום הזה במצב ה"רגיל".
לא הכל חיובי
לכניסה של ישראל לזירת רישום סימני המסחר הבינלאומית יש כאמור יתרונות רבים, אך עדיין חיסרון משמעותי אחד שצריך לתת עליו את הדעת: מנקודת המבט של החברות הזרות שמעוניינות להיכנס לשוק הישראלי, יהיה פשוט יותר גם כן להגן על סימני המסחר. כל אלה צפויים להפוך את הזירה בלא מעט תחומים, שנחשבת לתחרותית במיוחד כבר היום, למורכבת ולעמוסה עוד יותר. אפשר לסמוך על המוח הישראלי, עם זאת, שימצא פטנטים שיאפשרו להתמודד גם עם הקושי הזה.
עוד על רישום סימני מסחר תוכלו לקרוא כאן