אתם מעוניינים להזמין מונית, ויודעים כי אתם צפויים לשלם על כך סכום של כמה עשרות שקלים, במקרה הטוב, או מאות שקלים במקרה היקר יותר.
סביר מאד להניח שתרצו לדעת גם כיצד תוכלו לחסוך כמה שיותר כספים בעלויות הנסיעה, כשהדילמה העיקרית היא האם להפעיל מונה, או שמא להתבסס על מחירון המוניות הקבוע (מחיר פיקס לכל הנסיעה).
אז מה עדיף? התשובה הפשוטה היא שאין לכך תשובה חד משמעית. יש משתנים שונים שנכנסים לתוך משוואת הנסיעה ומשפיעים על הכדאיות של הפעלת המונה, לכאן או לכאן.
סוג הנסיעה הוא שקובע
כשזה נוגע לנסיעה במונית, היא תלויה כאמור בלא מעט פרמטרים. הקושי האמיתי הוא לחשב מראש מה צפוי בנסיעה, ושעשוי להשפיע על המחיר שלה. המונה תלוי הרי במרחק הנסיעה אך גם במשכה. כתוצאה מכך הפעלת המונה בזמנים העמוסים והפקוקים היא לרוב משתלמת הרבה פחות ביחס למחירון: אם אתם נוסעים בשעות השיא באזורים העמוסים, תרחיש בו תשבו חסרי אונים במונית ותראו את המחיר עולה הוא בהחלט בגדר אפשרות. סכנה אחרת היא חוסר אמינות של נהגים מסוימים המפעילים מונה, שעלולים להאריך את המסלול ללא צורך כדי לייקר את המחיר.
אם אתם נוסעים במונית וחוששים מכך, תוכלו לנסות לעקוב אחר המסלול ולראות אם הוא הגיוני. אופציה אחרת היא פשוט לבקש מהנהג להפעיל אמצעי ניווט עד היעד, ולראות שהוא לא סוטה ממנו בתואנות שונות ומשונות.
לעומת זאת, יש מצבים בהם למונה יש פוטנציאל לא מבוטל של חיסכון כלכלי. בכלל, בנסיעות קצרות נראה שהמחיר של המונה אטרקטיבי יותר מאשר המחירון, כך שאם הנסיעה שלכם היא קצרה או פשוטה – אתם יכולים לתת עדיפות למונה. התמונה דומה גם במקרה בו נוסעים בשעות שאינן אמורות להיות פקוקות יותר מדי, בו המונה יכול להקנות חיסכון ביחס למחירון שלוקח למעשה "מרווח ביטחון" של פקקים ועיכובים בקביעת התעריף (גם אם לא באופן ישיר).
שאלה נוספת שצריכה להישאל היא ביחס לשקט הנפשי שלכם. אין צל של ספק שנסיעה עם מחירון קבוע תאפשר לכם לעשות את הדרך שאתם שלווים יותר – כל רמזור אדום או רכב שתוקע את המסלול לא יביאו למבט חושש לעבר המונה, בידיעה שבזה הרגע הנסיעה התייקרה לה. מנגד, נסיעה עם מחירון מציעה תמיד מידה מסוימת של סיכון, אך כמו בכל סיכון: הוא יכול להתברר כמוצלח וכחסכוני. אתם צריכים להפעיל את כל החושים הצרכניים שלכם טרם קבלת ההחלטה, כשגם הניסיון יכול לשחק תפקיד. כשזה נוגע לנסיעה במונית, בייחוד במסלולים קבועים או בשעות קבועות, אין חכם כבעל ניסיון.
המקרה של נסיעות בין עירוניות או נסיעה שאינה ספונטנית ומתוכננת מראש
הנסיעה שלכם היא בין עירונית? או לחלופין, האם הנסיעה שלכם מצריכה התארגנות מוקדמת למשל לפני טיסה לחו"ל שבו צריך להזמין מראש מונית לנתב"ג? בכן, סביר להניח שבמקרה הזה תצטרכו לשלם סכומי כסף גבוהים במיוחד.
בהקשר הנוכחי, חשוב להדגיש שהתקנות הנוכחיות של משרד התחבורה מאפשרות לבחור בין הפעלת מונה בנסיעות בין עירוניות לבין מחירון קבוע, וזאת בניגוד לעבר בו השיטה היחידה האפשרית הייתה שיטת המחירון.
במידה ואכן אתם טסים לחו"ל ומתכננים להיעזר בשירותי מוניות עד לשדה התעופה כדאי להביע התעניינות לגבי מחיר "פיקס" לנסיעה, ובהתאם למרחק שאתם נאלצים לנסוע – להחליט אם זה משתלם לכם יותר. לרוב, זה כדאי כי יש להתחשב בפקקים שעלולים להיווצר בדרך אשר עלולים לגרום למונה לקפוץ במחיר כפליים.
שימו לב שחובת נהג המונית היא להפעיל מונה בכל נסיעה, גם אם קבעתם להתבסס על מחירון המוניות. בנוסף לכך, המחיר שמוצג במונה צריך להיות המחיר הסופי של הנסיעה, גם אם יש נהגים שכן מנסים להוסיף אליו כספים מכל מיני סיבות עלומות ולא ממש מוצדקות. אם אתם חושדים שדבר מה אינו כשורה רשמו לעצמכם את פרטי הנהג.
המלצה אחרת שעשויה להיות שווה עבורכם לא מעט כסף היא לבקש תמיד קבלה עבור הנסיעה במונית – ולא, זה לא מובן מאליו שנהג המונית ייתן לכם קבלה – ולבחון אותה בצורה מדוקדקת.
ראו גם:
תביעת ביטוח רכב – כך תעשו את זה נכון