Site icon קופת חיסכון – פורטל השקעות, קרנות, פנסיה

מסלולי משכנתא

משכנתא הינה הלוואה פופולארית ביותר, שבדרך כלל מסייעת למשפחות או ליחידים לרכוש דירה חדשה או מיד שנייה.

לעיתים, ההלוואה משמשת מטרות כמו רכישת קרקע, בנייה עצמית של בית פרטי ולעיתים גם הקמת של עסק. מכיוון שמדובר בהלוואה מורכבת ולטווח ארוך, עומדת לרשות הלקוחות האפשרות לבחור מסלולים שונים, בעלי מאפיינים מגוונים.

בדרך כלל, מקובל לשלב במשכנתא אחת כמה וכמה מסלולים שונים. השילוב הזה נובע גם מתוך הרצון להקטין סיכונים אך גם מתוך הוראות בנק ישראל. בשנים האחרונות הוציא בנק ישראל תקנות המגבילות את האפשרות להתבסס על מסלול אחד בלבד בכל משכנתא.

מסלולים שונים ומשך המשכנתא

לפני שנפרט על כמה מסלולי משכנתא מרכזיים נציין שהבדל משמעותי בין משכנתאות שונות נוצר בשל צרכים שונים ויכולת החזר שונה של לווים. פריסת מסלולי המשכנתא לפרקי זמן שונים תשפיע הן על הסכום החודשי להחזר, הן על תחנות היציאה השונות והן על סך הריבית שתשולם לאורך תקופת ההלוואה. בעוד שחלק מהמסלולים מאפשרים פריסה לתקופה קצרה יחסית (למשל מסלולים של הלוואת משכנתא לגישור – מכונה גם משכנתא בלון או בולט) , יש גם מסלולים המאפשרים פריסה לתקופות ארוכות יותר כגון 20 שנה, 25 שנה ואפילו יותר מכך.

צמוד או לא צמוד?

מלבד הקשר בין מסלולים שונים לבין משך ההלוואה, יש הבדל חשוב נוסף והוא – הצמדת המשכנתא. לא מספיק להבין שיש הלוואות שהן צמודות ויש הלוואות שאינן צמודות. יש גם הבדלים בבסיס ההצמדה. ככלל, הלוואה צמודה עשויה לחוות שינוי הן ביתרת הקרן והן בסכום התשלום החודשי. כאשר בסיס ההצמדה עולה – יתרת הקרן גדלה וגם סכום חודשי לחיוב גדל. בהלוואה שאינה צמודה – הסכום החודשי עשוי להשתנות אך יתרת הקרן לא תשתנה בדרך כלל. דוגמא להלוואה צמודה – משכנתא צמודת מדד. הלוואה לא צמודה – משכנתא צמודת פריים.

מסלולים שכדאי לכם להכיר

עד כה עסקנו בהיבטים כללים שחשוב להבין בהקשר של מסלולי משכנתא השונים. כעת, ניתן לסקור כמה מהמסלולים המרכזיים בשוק המימון והלוואות לדיור.

ראו גם:

הלוואה כנגד חיסכון

איך גובים חובים?

Exit mobile version