בתקופה האחרונה אי אפשר שלא לשמוע אודות ה-Bitcoin, אותו מטבע וירטואלי שצובר תאוצה אדירה.
הביטקוין החל את דרכו לפני כמה שנים בתור מטבע וירטואלי לביצוע עסקאות מקוונות בין גולשים, למשל באתרי משחקים וכיוצא באלו.
אך הוא התפתח משמעותית לאורך השנים, ערכו עלה בשיעורים אדירים וכיום יש אנשים וגורמים אשר ממש משקיעים במטבע וסוחרים בו למטרת רווח.
אך מהו בכלל המטבע האינטרנטי הזה? מה הבשורה שלו והאם כדאי להשקיע בו?
מהו הביטקוין?
ראשית יש להבין מהו בכלל אותו Bitcoin. הביטקוין (BTC) הוא מטבע וירטואלי הקיים במרחב האינטרנט, הוא פותח במערכות קוד פתוח וזה חלק בלתי נפרד ממהותו.
מאחורי הביטקוין לא עומדת אף מדינה, אף בנק מרכזי או אף גוף פיננסי, הוא פותח והומצא על ידי משתמש שנותר בזהות בדויה ומאז המטבע מתנהל באופן די עצמאי בידי בעליו ברשת – כאשר כל אחד יכול באופן כללי לרכוש לו מטבע ביטקוין.
הביטקוין משמש בעיקר לביצוע עסקאות אינטרנטיות, כאשר בהחלט ישנו תהליך של בתי עסק "פיזיים" שמתחילים לקבל אותו בתור אמצעי תשלום.
כל מטבע הוא למעשה קוד ממוחשב ארוך שבאמצעותו מזהים את המטבע וערכו וגם את בעליו. בגלל ערכו הגבוה של ה-Bitcoin כיום הוא מחולק לתתי יחידות שבאמצעותן ניתן לבצע עסקאות אמיתיות ברשת ומחוצה לה.
התשלום עם הביטקוין מתבצע באמצעות שירותי ארנקים מיוחדים שקיימים מהם כבר כמה בישראל. חשוב לומר כי המערכת המוניטארית העולמית לא מכירה בביטקוין ואף מדינה או בנק מרכזי לא נתנו את דעתם לתופעה המרתקת והחשובה הזו.
כריית ביטקוין
בניגוד לכסף רגיל שמייצרת המדינה או מייצר הבנק המרכזי, Bitcoin נוצר באמצעות תהליך שנקרא "כרייה" ועל ידי משתמשים בכל העולם – זהו תהליך ארוך ומורכב הדורש כיום כוח מחשוב גדול.
כריית ביטקוין כוללת תהליך חישובי מורכב מאוד של פתירת משוואות עד להגעה לקוד המוצפן של המטבע עצמו – אך חשוב להבין כי המנגנון פועל כך שככל שעובר זמן ויש יותר מטבעות Bitcoin בשוק אז קשה וארוך יותר לכרות מטבע חדש וגם יש מגבלה לכמה מטבעות יכולים להיות בשוק.
הערך ממריא, האם להשקיע?
וכעת לשאלה המהותית של האם כדאי להשקיע בביטקוין? בשנים האחרונות ערכו של המטבע למול מטבעות אחרים – בעיקר הדולר כמובן – עלה בשיעורים אדירים של מעל 1,000%.
למעשה שיעורי המסחר העולמי במטבע צמחו במהירות למימדים כה גדולים והעלייה בערכו הייתה כה חדה שהמסחר הופסק באופן גורף לתקופה קצרה באפריל-מאי 2013.
ישראל ובעולם החלו לפעול לא רק שירותי ארנקי Bitcoin לביצוע עסקאות אלא גם אתרים מיוחדים לביצוע עסקאות מסחר בביטקוין בין קונים ומוכרים, ישנן שמועות אפילו על גופים פיננסיים של ממש שבוחנים בפועל השקעה במטבע.
מסחר ביטקוין מתבצע לרוב כך שקונה נרשם לשירות מסחר אינטרנטי לביצוע עסקאות, כך גם המוכר הפוטנציאלי, הקונה מעביר תשלום לקונה דרך האינטרנט לפי כמות המטבע שהוא רוכש והבעלות מועברת אליו.
שוויו של ביטקוין אחד עומדת נכון למאי 2013 על כ-112$. ישנם קולות רבים, הן בקרב אנשי פיננסים או משפטים והן בקרב אנשי אינטרנט התומכים ברעיון הביטקוין, חששו מפני התפתחות בועה מסוכנת סביב המטבע, כאשר ערכו באמת צנח בעקבות הפסקות המסחר בו.
השורה התחתונה כיום מבחינת המלצות של מביני עניין ומומחי אינטרנט היא לא להיכנס להשקעות בביטקוין בגלל הסיכון שבכך ובשל העובדה שזו לחלוטין אינה מהותו של המטבע.
מומחי אינטרנט מסכימים כי מדובר על מהפכה וכי זה יהיה המזומן האינטרנטי בעתיד, אך כי הוא ישמש לביצוע עסקאות ולא להשקעה או מסחר כמו מטבעות רגילים.