בכלכלה הגלובלית, עוצמתו של המטבע של מדינה נתפסת לרוב כשיקוף של בריאותה הכלכלית. עם זאת, המציאות היא יותר מורכבת. למרות שזה עשוי להיראות אינטואיטיבי שמדינות חזקות מתהדרות במטבעות חזקים, הקשר בין החוזק הכלכלי של מדינה וערך המטבע שלה מושפע ממספר עצום של גורמים מעבר לתפוקה כלכלית בלבד או כוח גיאופוליטי.
לפני הפעם הבאה שאתם מבצעים המרה דולר לשקל – המדריך הזה יעזור לכם להבין טוב יותר את הקשר בין מטבעות למדינות.
חוזק כלכלי מול חוזק מטבע
ראשית, חשוב להגדיר מה המשמעות של "חזק" בהקשר של מדינות ומטבעות. כלכלה חזקה מציגה בדרך כלל צמיחה יציבה, אבטלה נמוכה ואינפלציה מבוקרת. מטבע חזק, לעומת זאת, הוא כזה ששומר על ערך גבוה בהשוואה לאחרים, מה שהופך את היבוא לזול יותר ואת הנסיעות לארץ ליקרות יותר עבור זרים.
אפשר להניח שלמדינות עם כלכלות חזקות, כמו ארצות הברית, גרמניה או יפן, תמיד יהיו מטבעות חזקים. עם זאת, מדינות אלו לא תמיד מתהדרות במטבעות החזקים ביותר, ולעתים קרובות זה בתכנון. לדוגמה, יפן שמרה היסטורית על הין חלש כדי לחזק את הכלכלה מונעת היצוא שלה, מה שהופך את הסחורה לזולה יותר ואטרקטיבית יותר בשוק הבינלאומי.
גורמים המשפיעים על חוזק המטבע
שיעורי ריבית – הבנקים המרכזיים ממלאים תפקיד מכריע בהערכת המטבע של מדינה, באמצעות מדיניות מוניטרית. ריביות גבוהות יותר מציעות למלווים במשק תשואה גבוהה יותר ביחס למדינות אחרות. לכן, ריביות גבוהות יותר מושכות הון זר וגורמות לעלייה בשערי החליפין. לדוגמה, הדולר האמריקני מתחזק לעתים קרובות כאשר הפדרל ריזרב מעלה את הריבית.
מדיניות כלכלית – מדיניות פיסקלית, לרבות הוצאות ממשלתיות ומיסוי, משפיעה גם היא על חוזק המטבע. גירעונות גדולים הממומנים באמצעות הלוואות עלולים לגרום לפיחות של מטבע. לעומת זאת, ניהול פיסקאלי נבון יכול לחזק את חוזק המטבע.
יציבות פוליטית – מדינות חזקות כלכלית אך לא יציבות מבחינה פוליטית עשויות לראות ביצועי מטבעות נמוכים. לדוגמה, למרות שיש להם משאבי טבע עשירים ופוטנציאל לצמיחה כלכלית, מדינות כמו ונצואלה סובלות ממטבעות חלשים עקב חוסר יציבות פוליטית וכלכלית.
חריגים ושיקולים
מדינות שנשענות במידה רבה על יצוא, כמו סין, מעדיפות לעתים קרובות מטבע חלש יותר כדי להישאר תחרותיןת בשווקים הבינלאומיים. למרות היותה אחת הכלכלות הגדולות בעולם, סין מנהלת את המטבע שלה כדי למנוע התחזקות מופרזת, שעלולה לפגוע במגזר הייצוא שלה.
לעומת זאת, לחלק מהמדינות הקטנות יותר מטבעות חזקים יחסית. למשל, שוויץ, הידועה ביציבות הפיננסית ובמדיניות הפיסקלית המחמירה שלה, שומרת על פרנק שוויצרי חזק. החוזק הזה הוא תוצר הן של המדיניות הכלכלית של המדינה והן של המוניטין שלה כמקום מקלט בטוח למשקיעים בתקופות סוערות.
לסיכום, אמנם יש מתאם בין היכולות הכלכליות של מדינה לערך המרה של המטבע שלה, אבל למדינות חזקות אין בהכרח מטבעות חזקים.